Wołowina nie jest mięsem szczególnie popularnym w Polsce – w naszym kraju dominuje bydło mleczne, nie mięsne. Cielęcina jest produktem jeszcze rzadszym i droższym, pozyskiwanym z buhajków ras mlecznych, nieprzydatnych do produkcji nabiału.
W przeciwieństwie do wołowiny mięso cieląt jest bardzo zdrowe, delikatne i niemal pozbawione tkanki tłuszczowej. Mięso można przyrządzać na wiele różnych sposobów, a poniżej prezentujemy kilka ulubionych przepisów. Całe szczęście, że oferta na sprzedaż cieląt jest w naszym kraju stale rozwijana i wspierana.
Najpierw jednak – marynata!
Jak zamarynować cielęcinę przed przyrządzeniem?
Każde mięso najlepiej marynować przed przystąpieniem do obróbki termicznej. W przypadku delikatnych mięs jak cielęcina, jagnięcina czy królik marynowanie może być krótkie, trwające około pół godziny. Jako główny składnik marynaty można zastosować wino lub sos sojowy, 4 łyżki na kilogram mięsa przy wykorzystaniu jednego produktu lub 2 łyżki jeśli łączymy sos sojowy z winem (wytrawnym lub półwytrawnym, słodsze alkohole kłócą się ze smakiem mięsa). Oczywiście, oprócz tego do marynaty używamy przypraw: drobno posiekanego imbiru (świeżego lub marynowanego, takiego jak do sushi), rozgniecionych ząbków czosnku, posiekanych świeżych ziół (bazylii, rozmarynu, estragonu, tymianku, pietruszki, szczypiorku), soku z cytryny.
Im więcej przypraw, tym bardziej aromatyczna będzie cielęcina. Ponadto jeśli użyjemy sosu sojowego potrawy nie trzeba będzie już solić.

Cielęcina po chińsku
Kuchnia chińska to świat wyjątkowych, intensywnych smaków przenikających się wzajemnie i uzupełniających się wedle taoistycznej filozofii równowagi. Wiele potraw można samemu przygotować w domu!
Składniki:
500g cielęciny bez kości i ścięgien
Marynata: 2 łyżki sosu sojowego i przyprawa pięciu smaków (kup gotową lub przygotuj samodzielnie mieszając w równych proporcjach sproszkowane słodką i ostrą paprykę, czosnek, imbir, cynamon, kardamon, goździki i brązowy cukier)
Wykonanie: Cielęcinę pokrój na paski i zamarynuj według wskazówek podanych wcześniej. Im więcej dodasz przyprawy, tym intensywniejszy będzie smak, ale nie przesadzaj z ilością – te przyprawy są pikantne i nietypowe dla polskiego podniebienia!
Mięso podsmaż na patelni wraz z resztą marynaty, dodaj nieco wody i duś pod przykryciem do miękkości.