Wołowina nie jest mięsem szczególnie popularnym w Polsce – w naszym kraju dominuje bydło mleczne, nie mięsne. Cielęcina jest produktem jeszcze rzadszym i droższym, pozyskiwanym z buhajków ras mlecznych, nieprzydatnych do produkcji nabiału.

W przeciwieństwie do wołowiny mięso cieląt jest bardzo zdrowe, delikatne i niemal pozbawione tkanki tłuszczowej. Mięso można przyrządzać na wiele różnych sposobów, a poniżej prezentujemy kilka ulubionych przepisów. Całe szczęście, że oferta na sprzedaż cieląt jest w naszym kraju stale rozwijana i wspierana.

Najpierw jednak – marynata!

Jak zamarynować cielęcinę przed przyrządzeniem?

Każde mięso najlepiej marynować przed przystąpieniem do obróbki termicznej. W przypadku delikatnych mięs jak cielęcina, jagnięcina czy królik marynowanie może być krótkie, trwające około pół godziny. Jako główny składnik marynaty można zastosować wino lub sos sojowy, 4 łyżki na kilogram mięsa przy wykorzystaniu jednego produktu lub 2 łyżki jeśli łączymy sos sojowy z winem (wytrawnym lub półwytrawnym, słodsze alkohole kłócą się ze smakiem mięsa). Oczywiście, oprócz tego do marynaty używamy przypraw: drobno posiekanego imbiru (świeżego lub marynowanego, takiego jak do sushi), rozgniecionych ząbków czosnku, posiekanych świeżych ziół (bazylii, rozmarynu, estragonu, tymianku, pietruszki, szczypiorku), soku z cytryny.

Im więcej przypraw, tym bardziej aromatyczna będzie cielęcina. Ponadto jeśli użyjemy sosu sojowego potrawy nie trzeba będzie już solić.

Cielęcina
Cielęcina / Sprzedaż cieląt i przepisy kulinarne na cielęcinę

Cielęcina po chińsku

Kuchnia chińska to świat wyjątkowych, intensywnych smaków przenikających się wzajemnie i uzupełniających się wedle taoistycznej filozofii równowagi. Wiele potraw można samemu przygotować w domu!

Składniki:
500g cielęciny bez kości i ścięgien
Marynata: 2 łyżki sosu sojowego i przyprawa pięciu smaków (kup gotową lub przygotuj samodzielnie mieszając w równych proporcjach sproszkowane słodką i ostrą paprykę, czosnek, imbir, cynamon, kardamon, goździki i brązowy cukier)

Wykonanie: Cielęcinę pokrój na paski i zamarynuj według wskazówek podanych wcześniej. Im więcej dodasz przyprawy, tym intensywniejszy będzie smak, ale nie przesadzaj z ilością – te przyprawy są pikantne i nietypowe dla polskiego podniebienia!

Mięso podsmaż na patelni wraz z resztą marynaty, dodaj nieco wody i duś pod przykryciem do miękkości.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *