Druk 3D w kuchni, choć określenie to brzmi dość futurystycznie, znajduje obecnie zastosowanie w wielu (przyznajmy: nowatorskich) projektach. Zwykle powstają one w ramach ciekawostki, jednak jak za chwilę pokażemy, mogą także stanowić duże udogodnienie w życiu niektórych pacjentów.

Druk 3D w kuchni i jedzenie w kapsułkach

W 2014 roku na rynek weszła firma Natural Machines z urządzeniem Foodini, pozwalającym na produkcję 3D z różnego rodzaju świeżych składników. Maszyna ta może wykonywać skomplikowane kształty poprzez nakładanie kolejnych warstw. Co więcej, pracuje ona na systemie Android, a użytkownicy mogą wybierać przepisy ze strony producenta lub tworzyć swoje własne. Do drukarki można jednocześnie załadować nawet 5 kapsułek na żywność.

Drukarki 3d i jedzenie
Drukarki 3d i jedzenie

Druk 3D w kuchni na słodko

Możliwości, jakie dają drukarki 3D, szczególnie interesują cukierników. Niezwykle efektownym przykładem może tu być projekt z 2015 roku, który przedstawiał zamek w Wersalu wytworzony przy pomocy techniki laserowego spiekania masy cukrowej. Dinara Kasko, ukraińska cukierniczka-artystka, wykorzystuje druk 3D do tworzenia foremek, dzięki którym tworzy wyroby cukiernicze o ektrawaganckich kształtach.

Pizza 3D

W 2019 roku startup BeeHex zaproponował drukarkę 3D o nazwie Chef 3D, dzięki której można było wydrukować dwunastocalową pizzę w czasie krótszym niż pięć minut! Od tego czasu, dodajmy, można już drukować nawet większe pizze. W drukarce tej zastosowano wielogłowicową wytłaczarkę. Trzy dysze dozują ciasto, sos pomidorowy oraz ser.

Druk 3D w kuchni i owoce z proszku

Dovetail Design Studio to kolejny startup będący autorem innowacji na polu wykorzystania druku 3D w kuchni. Stworzył on drukarkę do… owoców. Powstają one dzięki molekularnej technice 3D zwanej steryfikacją. Polega ona na drukowaniu poprzez łączenie soku owocowego i alginianu sodu w proszku, w wyniku czego powstają owoce 3D, które – dodajmy – mogą smakować zupełnie inaczej niż naturalne owoce.

Drukarki 3d w kulinariach
Drukarki 3d w kulinariach

Żywność 3D dla osób z problemami z połykaniem

Wydawać by się mogło, że zastosowanie druku 3D w kuchni wiąże się jedynie z zaspokojeniem ciekawości, z wdrażaniem w życie pomysłów szalonych naukowców.

Nic bardziej mylnego!

Na świecie produkuje się w 3D tak zwaną gładką żywność, doskonałą dla osób mających problemy z połykaniem. Dotyczą one w większości seniorów, dlatego Unia Europejska finansuje projekt wprowadzania tych pokarmów w domach opieki dla osób starszych i chorych. Podobną inicjatywę wdrożono także w Stanach Zjednoczonych, w szpitalu uniwersyteckim w Utah. Dzięki wykorzystaniu drukarki 3D pacjenci mogą spożywać estetyczne posiłki zamiast mało apetycznych papek.

Kuchnia 3D i skrupulatnie dobrane składniki

Jedna z technologii 3D, zaprezentowana przez firmę Yissum, umożliwia tworzenie spersonalizowanej żywności, którą wykonuje się ściśle według specyfikacji. Pozwala ona na optymalny dobór wszystkich składników odżywczych (białek, tłuszczów, węglowodanów, witamin), a oparta jest na substancji zwanej nanocelulozą, błonniku o właściwościach wiążących.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *