Jagody acai to owoce zaliczane do rodziny superfoods. Posiadają one bowiem nieocenione i bezcenne właściwości. Na tle innych roślin wyróżnia je duża zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych, aminokwasów, których organizm ludzki nie wytwarza samodzielnie czy błonnika.
Każdy z wymienionych powyżej aspektów to rzecz przemawiająca za wypróbowaniem jagód acai i wprowadzeniem ich do swojego jadłospisu na stałe.
Czym są jagody acai? Jakie są ich właściwości, zastosowanie w kulinariach oraz cena? Czy owoce acai mają określoną maksymalną dawkę dopuszczalnego spożycia na dzień?
Odpowiedzi na powyższe pytania znajdziecie w dalszej części tekstu, więc czytajcie dalej.
Czym są jagody acai?
Jagody acai to owoce palmy brazylijskiej. Owoce te zbierane są ręcznie, a sama roślina występuje w Ameryce Południowej, konkretnie w lasach tropikalnych. Cudowne właściwości jagód acai zostały docenione już w XIX wieku przez plemiona amazońskie, którym owoce te służyły za medykament na wiele dolegliwości.
Owoce acai swoim wyglądem przywodzą na myśl borówkę amerykańską lub jagodę. Jednak w przeciwieństwie do nich jagoda ta posiada dość duże nasiona. Owoc jest twardy, a jego smak to połączenie znanej nam jagody leśnej z czekoladą.
Jakie są właściwości jagód acai?
Owoce palmy brazylijskiej zawierają aż 29 nienasyconych kwasów tłuszczowych, 18 aminokwasów oraz witaminy i składniki mineralne. Regularne spożywanie tych jagód może więc realnie wpłynąć na polepszenie stanu naszego zdrowia i wygląd skóry, włosów i paznokci.

Co jeszcze znajdziemy w owocach acai i jaki wpływ substancje te mają na nasze zdrowie i samopoczucie?
Jagody acai wpływają kompleksowo na nasz organizm. Ich działanie jest wielokierunkowe, a pozytywów wynikających z regularnego jedzenia owoców palmy brazylijskiej jest tak wiele, że trudno byłoby wymienić wszystkie i nie stworzyć przy tym książki.
Z tego powodu skupimy się na najbardziej widocznym i odczuwalnym wpływie jagód acai na nasze zdrowie i kondycję.
Owoce acai wykazują działanie mogące opóźniać procesy starzenia, a także zapobiegać powstawaniu nowotworów i hamować jego rozwój. Dzieje się tak ze względu na dużą zawartość wszelkiego rodzaju antyoksydantów, do których należą między innymi kwas ferulowy, resweratrol oraz liczne polifenole.
Jagody acai mają również dobry wpływ na układ krwionośny i pracę serca. Zawdzięczamy to znajdującym się w owocach kwasom tłuszczowym z grupy omega, które wspomagają proces regulowania poziomów cholesterolu we krwi. Przyczynia się do tego również błonnik, który w pewnym stopniu hamuje przyswajanie zbędnych tłuszczów.
Skoro o błonniku mowa to wspomnieć należy, że jagody acai zawierają go naprawdę sporo, bo aż 17 gramów na 100 gramów owoców. Błonnik przyspiesza przemianę materii, wspomaga procesy trawienia i pracę jelit, a także zapewnia uczucie sytości na dłużej co skutkuje mniejszym spożywaniem kalorii. Dlatego też mogą wspomóc w pewien sposób proces redukcji masy ciała. Więcej o właściwościach owoców palmy brazylijskiej i ich wartościach odżywczych możecie przeczytać w publikacji, którą znajdziecie tutaj.
Zastosowanie jagód acai
Jagody acai są bardzo delikatnymi owocami, które muszą być spożyte lub przetworzone w ciągu około 12 godzin od ich zebrania. Podatność owoców acai na psucie wynika z dużej zawartości aktywnych enzymów komórkowych.
Przez ludność zamieszkującą tereny występowania tych roślin, z owoców acai najczęściej robi się swego rodzaju owocowy mus. Ten gęsty napój posiada charakterystyczny ciemnofioletowy kolor, kremową konsystencję oraz ostry, cierpki smak i aromat.
W Brazylii jagody acai wykorzystuje się najczęściej do produkcji soków owocowych i napojów na bazie mleka.
Ze względu na szybkie tempo psucia się owoców, w Polsce jagody acai możemy spotkać jedynie pod postacią liofilizowanych owoców, sproszkowanych jagód czy suplementów diety w tabletkach.
Ile powinniśmy jeść owoców acai?
Jagody acai należy spożywać w niewielkich ilościach. Maksymalna porcja soku na dzień dla jednej osoby dorosłej wynosi około 50 mililitrów. Sok ten cechuje się ciemną barwą. Można go dodawać do jogurtów, koktajli, wody czy soków z innych owoców.
Natomiast w przypadku owoców liofilizowanych lub sproszkowanych jagód nie powinniśmy jeść więcej acai niż 3 łyżeczki na dobę.
Czy każdy może jeść owoce acai?
Po pierwsze, spożywanie jagód acai u niektórych osób może spowodować alergię objawiającą się problemami z oddychaniem bądź wysypką skórną.
Również zjedzenie zbyt dużej ilości jagód acai może zaskutkować pewnymi problemami układu pokarmowego, jak na przykład biegunka czy wzdęcia.
Czy jagody acai możemy spotkać w Polsce?
Niestety, ale jagód acai próżno szukać nawet w perspektywie całej Europy. Odpowiednie warunki do wzrostu i rozwoju zapewnić może im jedynie amazońska dżungla. W innych miejscach roślina ta nie przetrwa.
Dodatkowo, owoce acai zbierane są jedynie przy użyciu rąk. Następnie jagody te poddaje się suszeniu lub wyciskaniu w celu uzyskania soku.

Producenci
Wśród producentów oferujących jagody acai pod różną postacią lub produkty, które je zawierają znajdziemy firmy takie jak Agnex, Batom, Big Active, Bio Planet, BioAvena, Dilmah, Dr Gaja, EkaMedica, Horeca, Kenay, Malwa, Medicura, NatVita czy Vivio.
Ceny
Ceny przetworzonych jagód acai wahają się od około 5 złotych do około 340 złotych. Dla uściślenia, liofilizowane owoce acai kosztują około 340 złotych za kilogram, jagody sproszkowane około 600 złotych za kilogram, a sok z tych owoców to wydatek od około 40 do 50 złotych za litr napoju.
Mieliście okazję spróbować jagód acai? Jak Wam smakowały?
Dajcie znać w komentarzach.