Kombiwar halogenowy to urządzenie, które pozwala nam na przygotowywanie wielu różnorodnych potraw. Dania pochodzące z niego zachowują nie tylko swój aromat, ale także składniki odżywcze. Kombiwar halogenowy umożliwia nam też przyrządzenie całego obiadu w jednym urządzeniu, co stanowi oszczędność zarówno prądu, jak i poświęcanego na gotowanie czasu.
Co jeszcze warto wiedzieć o kombiwarze halogenowym? Czym kierować się przy jego wyborze i jak wybrać najlepszy?
Odpowiedzi na te i inne pytania dotyczące urządzenia jakim jest kombiwar halogenowy znajdziecie w dalszej części tekstu, więc czytajcie dalej.

Jak działa kombiwar halogenowy?
Kombiwar halogenowy zbudowany jest z wykonanej ze szkła żaroodpornego misy, pokrywy do niej, grzałki, wentylatora, rusztu oraz licznych przycisków umożliwiających kontrolowanie temperatury lub innych funkcji obecnych w urządzeniu.
Aby coś ugotować przygotowane produkty spożywcze musimy umieścić wewnątrz misy, którą następnie kładziemy na ruszt. Grzałka halogenowa obecna w urządzeniu zamienia energię elektryczną na energię cieplną. Z kolei wentylator rozprowadza gorące powietrze w misie. Ten sposób gotowania nazywany jest termo obiegiem.
Na co zwrócić uwagę wybierając kombiwar halogenowy?
Decydując się na zakup kombiwaru halogenowego musimy mieć na uwadze rzeczy takie jak:
- moc urządzenia – dostępne na rynku kombiwary halogenowe oferują nam całe spektrum mocy, jednak wybierając moc w kombiwarze nie powinniśmy sugerować się zbytnio ceną urządzenia, a tym jakie potrawy będziemy przygotowywać najczęściej, dla przykładu, jeśli zamierzamy przygotowywać mięsa w szybkim czasie to najlepiej będzie zdecydować się zakup kombiwaru o mocy od 1200 W do 1500 W,
- pojemność urządzenia – zależy ona od tego dla jakiej ilości osób będziemy przyrządzać dania, jeśli zamierzamy gotować głównie dla 2 czy 3 osób to kombiwar halogenowy o pojemności w przedziale od 9 do 12 litrów z pewnością spełni nasze oczekiwania, w przypadku gotowania dla większej liczby osób najlepszym wyborem będzie kombiwar o pojemność powyżej 12 litrów, dzięki temu, że dostępne są także kombiwary, których pojemność wynosi nawet 20 litrów o gotowanie nie muszą martwić się nawet wielopokoleniowe rodziny,
- zakres temperatur – chociaż najczęściej spotykany zakres temperatur w kombiwarach dosięga progu 250 stopni Celsjusza to skala ta wcale nie jest oczywistością, nie brak jest urządzeń, w których najwyższa możliwa temperatura to zaledwie 60 stopni Celsjusza.

Funkcje kombiwaru
Przygotowywanie potraw to bardzo ogóle określenie dla możliwości, które oferuje nam kombiwar halogenowy.
Dzięki temu urządzeniu możemy również:
- rozmrażać,
- podgrzewać,
- piec,
- grillować,
- gotować na parze,
- smażyć.
Rozmrażanie żywności powinno odbywać się w temperaturach niższych niż 60 stopni Celsjusza. Ułatwieniem dla nas będzie przezroczysta misa kombiwaru, która umożliwi nam kontrolowanie całego procesu.
Podgrzewanie działa na podobnej zasadzie jak odgrzewanie posiłków w mikrofali.
Kombiwar umożliwia nam pieczenie różnorodnych dań, zaczynając od ciast, a na mięsach kończąc. Jeśli jesteście wielbicielami drobiu to ucieszy Was fakt, że w kombiwarze można przyrządzić całego kurczaka, a na dodatek możemy piec go bez dodatku tłuszczu.
Podobnie sytuacja ma się z grillowaniem potraw. Jednak w tym wypadku musimy pamiętać, aby grillowaną żywność zawinąć w folię aluminiową, która zapobiegnie przyklejeniu się przyrządzanej potrawy do misy.
Gotowanie na parze będzie możliwe, dzięki specjalnej tacce z otworami, którą umieszczamy na dnie misy wewnątrz, której znajduje się niewielka ilość wody.
Podobnie jak i pieczenie, tak i smażenie potraw w kombiwarze nie wymaga dodawania tłuszczu. Jednak od tej zasady jest jeden wyjątek, którym są chude mięsa oraz warzywa.
Akcesoria dodatkowe w kombiwarze halogenowym
Producenci tego typu urządzeń prześcigają się nie tylko w ilości oferowanych przez kombiwar funkcji, ale także akcesoriów. Trzeba jednak przyznać, że nie są to byle jakie dodatki, tylko takie, które naprawdę przydadzą się nam podczas przygotowywania potraw.
Pośród akcesoriów tych spotkamy ruszty umożliwiające grillowanie, tacki pozwalające gotować na parze, specjalne uchwyty do wyjmowania potraw, szpilki do przygotowania szaszłyków, stojak na pokrywę od kombiwaru, a także pierścień powiększający kombiwar.
Jak czyścić kombiwar?
Jest to jedna z rzeczy ważniejszych, jeśli chcemy, aby urządzenie posłużyło nam dobrze przez wiele lat. Niektóre urządzenia mogą być czyszczone przy użyciu zmywarki, jednak lepiej się w tej kwestii upewnić i zapoznać się z instrukcją obsługi.
Pomocna w utrzymaniu kombiwaru w czystości będzie także funkcja automatycznego czyszczenia. Korzystanie z niej polega na napełnieniu misy urządzenia wodą z dodatkiem płynu do naczyń. Następnie uruchamiamy urządzenie i wstępne czyszczenie wykonuje się dosłownie samo.
Jeśli informacje, które znaleźliście w tym artykule to dla Was za mało to polecamy odwiedzić stronę parabara.pl/kombiwar-halogenowy, na której znajdziecie dodatkowe informacje, między innymi przepisy na dania z kombiwara, a także zobaczycie jak wygląda przygotowywanie potraw w kombiwarze od podstaw.

Opinie
Korzystanie z kombiwarów halogenowych to dobre rozwiązanie dla osób pragnących żyć zdrowiej. I niejednokrotnie aspekt ten jest podkreślany przez użytkowników tego urządzenia. Dzieje się tak ze względu na inny smak potraw niż ten otrzymany poprzez gotowanie w garnku, duszenie czy pieczenie w piekarniku.
Aromat przyrządzanej potrawy jest bogatszy i bardziej wyrazisty co sprawia, że nie jesteśmy zmuszeni dodawać wielu przypraw. Wystarczą nam jedynie zioła oraz szczypta soli.
Producenci i ceny kombiwarów halogenowych
Do producentów kombiwarów halogenowych zaliczamy firmy takie jak Adler, Botti, Camry, Gastroback, Esperanza, First Austria, Manta, MPM oraz Sencor. Cena kombiwaru uzależniona jest od mocy urządzenia oraz dostępnego zakresu temperatur i wynosi od około 100 do 1000 złotych.
Czy korzystacie z kombiwaru halogenowego? Jakie potrawy najczęściej w nim przyrządzacie?
Pochwalcie się swoimi przepisami w komentarzach.