Jagody acai – właściwości i zastosowanie owoców palmy brazylijskiej

Jagody acai to owoce zaliczane do rodziny superfoods. Posiadają one bowiem nieocenione i bezcenne właściwości. Na tle innych roślin wyróżnia je duża zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych, aminokwasów, których organizm ludzki nie wytwarza samodzielnie czy błonnika.

Każdy z wymienionych powyżej aspektów to rzecz przemawiająca za wypróbowaniem jagód acai i wprowadzeniem ich do swojego jadłospisu na stałe.

Czym są jagody acai? Jakie są ich właściwości, zastosowanie w kulinariach oraz cena? Czy owoce acai mają określoną maksymalną dawkę dopuszczalnego spożycia na dzień?

Odpowiedzi na powyższe pytania znajdziecie w dalszej części tekstu, więc czytajcie dalej. Czytaj dalej Jagody acai – właściwości i zastosowanie owoców palmy brazylijskiej

Amarantus – jakie są właściwości i zastosowanie szarłatu wyniosłego?

Zboża takie jak pszenica, jęczmień czy żyto znalazły zastosowanie w kulinariach już przed wiekami i do dziś w tej kwestii wiodą prym. Jednak nie wszyscy mogą korzystać z ich dobrodziejstw. Czasem jest to świadoma rezygnacja ze spożywania glutenu, a czasem konieczność.

Niemniej warto poszukać godnych, a może i lepszych zamienników.

Jednym z odpowiedników zbóż jest amarantus, który bywa nazywany zbożem XXI wieku. Jednak co do poprawności tej nazwy zdania są podzielone. Część osób nazywa amarantus zbożem, druga część pseudozbożem.

Jednak kwestia nazewnictwa nie jest aż tak istotna. Ważne, aby być świadomym, że amarantus to roślina, której pełna nazwa to szarłat wyniosły.

Czym jest amarantus? Jakie są jego właściwości i zastosowanie?

Czytajcie dalej. Czytaj dalej Amarantus – jakie są właściwości i zastosowanie szarłatu wyniosłego?

Zastosowanie i właściwości jagód goji – co warto wiedzieć o owocach życia?

Określenie super foods przewija się niemal ciągle. Coraz więcej produktów spożywczych jest określane właśnie tym mianem. Jednak zawsze jest ku temu ważny powód. Wszystkie te owoce czy nasiona zawierają ogrom witamin, minerałów i wielu innych składników odżywczych, którymi nasz organizm nie pogardzi.

Podobnie jest w przypadku owoców kolcowoju chińskiego, które najbardziej znane są pod nazwą jagód goji. Ich obfitowanie w liczne substancje odżywcze zapewniło im miejsce wśród innych super foods.

Czym dokładnie są jagody goji? Z czym i jak je jeść? Jakie są ich właściwości?

Odpowiedzi poznacie w naszym tekście. Czytajcie dalej. Czytaj dalej Zastosowanie i właściwości jagód goji – co warto wiedzieć o owocach życia?