Lucerna jest to roślina strączkowa, jednoroczna. Należy do najstarszych roślin pastewnych. Zwykle rośnie w południowo-wschodniej części Europy. Ale też w środkowej Azji. W Polsce jest…
Jagody acai – właściwości i zastosowanie owoców palmy brazylijskiej
Jagody acai to owoce zaliczane do rodziny superfoods. Posiadają one bowiem nieocenione i bezcenne właściwości. Na tle innych roślin wyróżnia je duża zawartość nienasyconych kwasów…
Amarantus – jakie są właściwości i zastosowanie szarłatu wyniosłego?
Zboża takie jak pszenica, jęczmień czy żyto znalazły zastosowanie w kulinariach już przed wiekami i do dziś w tej kwestii wiodą prym. Jednak nie wszyscy…
Zastosowanie i właściwości jagód goji – co warto wiedzieć o owocach życia?
Określenie super foods przewija się niemal ciągle. Coraz więcej produktów spożywczych jest określane właśnie tym mianem. Jednak zawsze jest ku temu ważny powód. Wszystkie te…