Określenie super foods przewija się niemal ciągle. Coraz więcej produktów spożywczych jest określane właśnie tym mianem. Jednak zawsze jest ku temu ważny powód. Wszystkie te owoce czy nasiona zawierają ogrom witamin, minerałów i wielu innych składników odżywczych, którymi nasz organizm nie pogardzi.

Podobnie jest w przypadku owoców kolcowoju chińskiego, które najbardziej znane są pod nazwą jagód goji. Ich obfitowanie w liczne substancje odżywcze zapewniło im miejsce wśród innych super foods.

Czym dokładnie są jagody goji? Z czym i jak je jeść? Jakie są ich właściwości?

Odpowiedzi poznacie w naszym tekście. Czytajcie dalej.

Czym są jagody goji?

Jagody goji to owoce rośliny zwanej kolcowojem chińskim. Jednak w Polsce znany dotąd był głównie jako roślina ozdobna. Kolcowój chiński pochodzi z terenów południowo-wschodniej Europy i Azji.

W chińskiej medycynie znane i używane są od ponad 2500 lat. Dowodem tego, jak ważne są one dla chińskiej medycyny jest fakt, że są obecne w większości preparatów ziołowych. Mało tego! W Chinach organizowany jest nawet coroczny festiwal na cześć tej rośliny, który trwa przez kilka dni.

Inne nazwy jagód goji

Warto zwrócić również uwagę na nazewnictwo jagód goji, które może nieco zmylić, a nawet zaszkodzić. Zacznijmy od tego, że jedne z większych upraw krzewów goji znajdują się w Chinach, Mongolii oraz okolicach Tybetu.

Nazwa kolcowoju chińskiego pochodzi ponoć od obszaru Gojal, w którym rósł on nad wyraz dobrze. Inne nazwy owoców kolcowoju to owoce życia czy witalne jagody.

Jednak jedna nazwa, o czym wspomnieliśmy wcześniej, może nas trochę zbić z pantałyku. Otóż Amerykanie oraz Brytyjczycy nazywają jagody goji, wilczymi jagodami. W Polsce jednak nazwa ta stosowana jest jedynie dla rośliny trującej.

jagody goji - po-prostu-kopytko.pl
Jakie składniki odżywcze znajdziemy w jagodach goji? Jaki mają one wpływ na nasze zdrowie?

Co zawierają jagody goji?

Jagody goji obfitują w składniki odżywcze wśród, których obecne są witaminy, minerały oraz aż 19 aminokwasów. Ponadto, aż 8 aminokwasów obecnych w owocach życia nie jest wytwarzane przez ludzki organizm.

W jagodach goji znaleźć możemy między innymi:

  • witaminy z grupy B,
  • witaminę C,
  • witaminę E,
  • beta-karoten,
  • wapń,
  • żelazo,
  • cynk,
  • fosfor,
  • miedź,
  • selen,
  • błonnik,
  • kwasy tłuszczowe.

Dokładne ilości powyższych witamin i minerałów nie są do końca znane. Źródła podają w tych kwestiach przeróżne informacje. Pewne jest jednak, że jagody goji są cennym źródłem witaminy C, witaminy A oraz witaminy E. Zdecydowanie więcej składników odżywczych posiadają również świeże owoce aniżeli suszone.

Dla osób na dietach odchudzających istotna jest jeszcze jedna informacja, kaloryczność produktów. Sto gramów suszonych owoców życia zawiera 370 kcal.

Właściwości przeciwstarzeniowe oraz przeciwnowotworowe jagód goji

Jagody goji bogate są w składniki antyoksydacyjne. Działanie takie wykazuje między innymi witamina C oraz kompleks polisacharydowy obecne w owocach.

Zawartość składników odżywczych zawsze zmniejsza się wraz z przetworzeniem owoców, jednak nawet ususzone jagody goji zawierają od około 5 do 8% polisacharydów. Dzięki temu jagody goji wykazują działanie przeciwstarzeniowe oraz przeciwnowotworowe.

Regularne spożywanie jagód goji może wspomóc walkę z rozwijającym się nowotworem piersi, wątroby, żołądka, płuc czy gruczołu krokowego.

Zwiększanie odporności

Znajdujące się w owocach goji składniki odżywcze stanowią uzupełnienie witamin i minerałów w organizmie. Jest to szczególnie przydatne dla zwiększenia odporności organizmu.

Dodatkowo, wspomniany już wcześniej kompleks polisacharydów pobudza również aktywność limfocytów typu T. Mówiąc w skrócie, pobudzają one nasz organizm do walki z chorobą.

Wpływ owoców goji na cukrzycę

Jagody goji wspomagają regenerację trzustki, a także zwiększają wrażliwość tkanek na glukozę czy insulinę. Skutkiem tego jest zmniejszenie siły dolegliwości zwanej insulinoopornością.

jagody goji - po-prostu-kopytko.pl
Do czego warto dodawać jagody goji? Z jakimi potrawami owoce goji smakują najlepiej?

Inne właściwości prozdrowotne jagód goji

Owoce kolcowoju chińskiego oprócz witamin, dostarczają do organizmu również błonnik, którego rola polega na regulowaniu pracy układu trawiennego.

Ponadto, witaminy i minerały obecne w jagodach goji tworzą mieszankę, która wzmacnia stawy i kości, a także wpływa pozytywnie na nastrój, pamięć oraz zmniejsza uczucie zmęczenia.

Jagody goji wspomagają także usuwanie toksyn z wątroby, zapobiegają chorobom układu sercowo-naczyniowego oraz obniżają poziom złego cholesterolu przy jednoczesnym oddziaływaniu na wzrost cholesterolu dobrego. Więcej o wpływie regularnego spożywania jagód goji na zdrowie znajdziecie tutaj.

Kiedy lepiej zrezygnować ze spożywania jagód goji?

Z jedzenia owoców goji powinny zrezygnować osoby przyjmujące leki zawierające warfarynę, leczące się na cukrzycę lub nadciśnienie krwi. Owoce goji mogą bowiem oddziaływać na działania leków, wzmacniać je lub osłabiać.

Jeśli jednak chcielibyśmy pokusić się o spożywanie jagód goji w takich sytuacjach, skonsultujmy to z lekarzem.

Jak jeść jagody goji?

Pozytywny wpływ na nasze zdrowie możemy zobaczyć dopiero przy regularnym spożywaniu od 5 do 15 gramów suszonych owoców dziennie.

Suszone jagody goji możemy zjadać bezpośrednio, jako zdrową przekąskę, dodawać je do muesli, jogurtów, koktajli, deserów, a nawet kasz czy ryżu. Owoce kolcowoju chińskiego będą stanowiły dobre uzupełnienie mieszanki orzechów lub nasion.

Owoce goji można dodawać także do napojów, a nawet robić herbatę owocową z ich dodatkiem. Wielbiciele potraw mięsnych również nie mają powodów do narzekań. Suszone jagody goji odnajdą się świetnie w towarzystwie mięs wieprzowych i drobiowych, zarówno gotowanych, jak i pieczonych.

Producenci

Jagody goji możemy znaleźć w ofercie firm takich jak Agnex, Batom, Bio Ania, Bio Planet, BioLife, Bjos, Celiko, Dennree, Diet-Food, Ekogram, Horeca, Intenson, Kenay, Kupiec, Makar, Malwa, MyVita, Natur Planet, Pięć Przemian, Radix-Bis, Sobbeke, Symbio, Targroch, Trzy Ziarna, Vitafarm, Vivio czy Voelkel.

Ceny

Ceny jagód goji wahają się od około 4 złotych do około 90 złotych. Ceny te zależą od tego z jakiego rodzaju upraw pochodzą jagody oraz ich ilości w opakowaniu.

Zobaczcie jak wykonać smaczną owsiankę z jagodami goji:

Mieliście okazję jeść jagody goji? Z czym według Was smakują one najlepiej?

Dajcie znać w komentarzach.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *