Ziemniaki, kartofle, pyry. Nazwy różne, warzywo jedno. Ale za to jakie! Ziemniaki to jedno z najbardziej popularnych warzyw na stole, a wiele osób nie wyobraża sobie bez nich obiadu.

Swoją popularność ziemniaki zawdzięczają uniwersalności. Spotkać je można w wielu potrawach. Począwszy od zup, na sałatkach skończywszy.

Zobaczcie co jeszcze, warto wiedzieć o ziemniakach.

ziemniaki - po-prostu-kopytko.pl
Jakie witaminy i minerały zawierają ziemniaki?

Czy ziemniaki są zdrowe?

Ziemniaki zawierają sporo węglowodanów przez co nie są polecane osobom z cukrzycą czy insulinoopornością ze względu na wysoki indeks glikemiczny.

Jednak zawierają one małą ilość kalorii i niską zawartość tłuszczy. Obfitują za to w witaminy i minerały.

Jakie składniki odżywcze znajdziemy w ziemniakach?

Ziemniaki stanowią bogate źródło skrobi oraz błonnika. Posiadają za to niewielkie ilości białka i tłuszczu.

Ziemniaki zawierają:

  • witaminę C, która wzmacnia odporność,
  • wapń, który jest odpowiedzialny za zdrowe i mocne kości,
  • potas regulujący ciśnienie krwi,
  • fosfor, który zwiększa wchłanialność wapnia,
  • magnez mający pozytywny wpływ na przemianę materii oraz poprawiający pracę układu nerwowego,
  • żelazo, które ma pozytywny wpływ na układ nerwowy oraz zapobiega powstawaniu anemii.

Ponadto, w ziemniakach znajdziemy również witaminy z grupy B (B1, B2, B6) oraz saponiny i antocyjany, które wspomagają walkę z chorobami związanymi z układem krążenia.

Jakie są rodzaje ziemniaków?

Ziemniaki to nie tylko odmiany, ale również typy. I to właśnie one są w kuchni najważniejsze. Typy świadczą o tym, do jakich dań nadają się określone odmiany kartofli.

Możemy wyróżnić:

  • ziemniaki typu A,
  • ziemniaki typu B,
  • ziemniaki typu C,
  • ziemniaki typu D.

Ale co dokładnie oznaczą te określenia?

ziemniaki - po-prostu-kopytko.pl
Typy ziemniaków – co oznaczają i jaki mają wpływ na wybór ziemniaków?

Ziemniaki typu A

Ziemniaki typu A to ziemniaki sałatkowe. Są one najtwardsze, zawierają mało skrobi, ale za to znaczną ilość wody. Niemożliwym jest ich rozgotowanie. Po ugotowanie można je z łatwością pokroić, ponieważ nie grozi im kruszenie się czy rozpadanie.

Odmiany ziemniaków typu A to:

  • Albina,
  • Belana,
  • Bellinda,
  • Cykada,
  • Ditta,
  • Denar,
  • Frezja,
  • Lord,
  • Tarpan,
  • Velux,
  • Vineta.

Ziemniaki tego typu nadają się nie tylko do sałatek, ale również do grillowania i smażenia.

Ziemniaki typu B

Ziemniaki typu B są ziemniakami ogólnoużytkowymi. Mówiąc prosto, są one uniwersalne, a ich zastosowanie zależy wyłącznie od naszej kulinarnej wyobraźni. Cechuje je średnia twardość miąższu.

Odmiany ziemniaków typu B to:

  • Asterix,
  • Bellarosa,
  • Colette,
  • Flaming,
  • Irga,
  • Irys,
  • Nandina,
  • Red Sonia,
  • Sante,
  • Stasia,
  • Syrena,
  • Zagłoba.

Ziemniaków typu B możemy używać do gotowania, pieczenia, smażenia i grillowania.

Ziemniaki typu C

Ziemniaki typu C są ziemniakami o największej zawartości skrobi. Określane są mianem kartofli mączystych. Ziemniaki te są miękkie, suche i bardzo łatwo się rozpadają. Ma to miejsce już w trakcie ich gotowania.

Odmiany ziemniaków typu C to:

  • Agnes,
  • Ametyst,
  • Bryza,
  • Centa,
  • Ewelina,
  • Gracja,
  • Grot,
  • Honorata,
  • Ibis,
  • Jutrzenka,
  • Lady Claire,
  • Legenda,
  • Malaga,
  • Mazur,
  • Tajfun,
  • Veronie.

Ziemniaki typu C idealnie sprawdzą się do stosowania ich jako masy, na przykład do bab ziemniaczanych, farszy, puree, pyz, kopytek, pierogów leniwych czy placków ziemniaczanych.

Ziemniaki typu D

Ziemniaki typu D to ziemniaki bardzo mączyste, co oznacza, że zawierają jeszcze więcej skrobi i są bardziej kruche niż typ C. W kuchni nie mają zastosowania, a w wielu krajach odmiany należące do ziemniaków typu D uznawane są za niejadalne.

Po czym rozpoznać typ ziemniaków?

W celu poznania typu ziemniaka należy przekroić go w pół i przez chwilę ocierać owe połówki o siebie nawzajem.

Jeśli w wyniku tego zobaczymy na ziemniaku wodę, oznacza to, że mamy do czynienia z typem A lub B.

Jeśli ziemniaki w wyniku pocierania lepią się do siebie, jest to znak, że mamy do czynienia z ziemniakami typu C.

Jakie dania można przyrządzić z ziemniaków?

Ziemniaki mogą stanowić zarówno dodatek do dania, jak i jego podstawę. Używając ziemniaków możemy stworzyć przystawki, zupy, sałatki czy dania główne.

Puree, frytki, chipsy, baby ziemniaczane, ziemniaki pieczone to zaledwie namiastka potraw, które można z nich stworzyć. Jedynym ograniczeniem jest nasza kulinarna wyobraźnia.

ziemniaki - po-prostu-kopytko.pl
Dlaczego ziemniaki czernieją i jak temu zapobiec?

Dlaczego ziemniaki ciemnieją?

Obrane lub starte kartofle ciemnieją. Dzieje się tak w wyniku kontaktu ziemniaków z jednym składnikiem obecnym w powietrzu. Jeśli jednak ziemniaki stały się ciemniejsze nie musimy obawiać się ich spożywania. Zmieniły one jedynie kolor, ale ich smak i właściwości nie uległy zmianie.

Jak zapobiec ciemnieniu ziemniaków?

Jeśli ścieramy ziemniaki i nie chcemy, aby poczerniały należy dodać do nich śmietanę, sok z cytryny lub posypać je mąką pszenną bądź ziemniaczaną. Nie wpłynie do na smak ciasta, a ochroni przed dopływem powietrza i zapobiegnie ciemnieniu.

Natomiast całe ziemniaki, które są jedynie obrane należy zalać zimną wodą, która nie dopuści do kontaktu z powietrzem.

W przypadku ciemnienia ziemniaków już po ich ugotowaniu, jest to znak, że kartofle dostały zbyt dużą ilość nawozu i lepiej dla naszego zdrowia, jeśli nie wybierzemy ich ponownie.

Jak przechowywać ziemniaki?

Kartofle można przechowywać nawet do około 8 miesięcy jednak wymaga to zapewnienia im odpowiednich warunków. Temperatura w pomieszczeniu powinna wynosić poniżej 15 stopni Celsjusza, a miejsce powinno być suche i zaciemnione.

W temperaturze poniżej 4 stopni Celsjusza nie powinno się ich zbyt długo przetrzymywać, ponieważ mają skłonność do zmiany smaku pod długotrwałym wpływem niskiej temperatury.

Jak wybrać dobre ziemniaki?

Ziemniaki nie mogą być uszkodzone czy nagnite. Skórka powinna być napięta i gładka, bez żadnych zmarszczek. Lepiej wybierać ziemniaki, których skórka ma jasny kolor, a nie ciemny. Ciemny kolor bulwy świadczyć może o przenawożeniu kartofli.

Bezpiecznej również jest odrzucać ziemniaki zazielenione, ponieważ oznacza to, że były one wystawione na światło i zawierają solaninę, która może spowodować zatrucie pokarmowe.

ziemniaki - po-prostu-kopytko.pl
Ziemniak dobry, czyli jaki? Na co zwrócić uwagę wybierając ziemniaki?

Więcej o ziemniakach, zawartych w nich witaminach i minerałach oraz o wpływie ziemniaków na zdrowie znajdziecie tutaj, tu i jeszcze tu. Publikacje te stanowią jednocześnie potwierdzenie naszych słów.

A jakie jest Wasze podejście do tematu ziemniaków? Czy często je jecie?

Dajcie znać w komentarzach.

1 Comment

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *